Jada, i år blir det lussekatter med surdeig. Og det er ikke noe surt ved de, om du lurte.
Hvis du har surdeigsstarter kan du slenge sammen disse i kveld. Jeg har en aktiv surdeigsstarter som bobler fort etter mating, allerede en time eller to får god futt i den.
Har du ikke surdeig kan du bruke en 1/4 pose tørrgjær istedenfor, og la den heve samme tid. Å forlenge hevetiden er en light versjon av fermentering og er et bedre alternativ enn kort hevetid. Har du ikke tid til lang heving, kan du bruke en hel pose tørrgjær istedenfor surdeig og la den heve seg dobbel først, og 30-60 minutter etter at lussekattene er trillet ut.
Vil du lage din egen boblende surdeigsstarter er det bare å følge oppskriften her: Lag din egen boblende surdeigsstarter og luftige surdeigsbrød
Med en surdeigsstarter kan du lage mye forskjellig som brød, focaccia, boller, vafler, knekkebrød, pannekaker osv.
I morgen blir det Lucia feiring i barnehagen på morgenen og etter jobb/skole/barnehage, ønsker dere en god feiring av dagen!
LUSSEKATTER AV SURDEIG OG GURKEMEIE
- 400 g siktet speltmel
- 100 g havre
- 1 ts salt
- 1 ts kardemomme
- 2 ts gurkemeie
- 4 ss kokosblomssukker, tagatesse, lønnesirup eller fibersirup
- 2 egg
- 2 rause ss klarnet smør eller kokosolje
- 3,75 dl vann
- 2 ss surdeigsstarter
Bland alt det tørre i en bolle. Rør surdeigskulturen ut i vannet og rør inn eggene. Tilsett det våte til melblandingen. Bland godt.
Det blir en klissete masse, men det er slik det skal være. Jeg bruker bare en sleiv for å røre alt sammen.
La deigen stå tildekket i 8-12 timer i romtemperatur. Du kan kutte ned på tiden er til 6 timer. Og bake ut lussekattene på kvelden og sette de på stekebrett i en lun ovn. Da varmer jeg ovnen litt før jeg setter stekebrettene inn. Pass bare på at det ikke blir for varmt.
Ha deigen på benken med litt mel og trill ut en lang pølse. Del pølsa i 12 emner og trill pølser av de igjen. Form snirklete luciaformer, pynt med rosiner og legg på stekebrett.
La lussekattene heve i et par timer.
Varmeovnen til 200ºC og stek lussekattene i 8-12 minutter, alt etter størrelse.