Grønnsaker og frukt – økologisk eller ikke

Grønnsaker og frukt dyrket på konvensjonell måte har mer eller mindre mengde sprøyterester i seg.

I myndighetenes regulering av bruk av sprøytemidler vises det til grenseverdier. Så lenge en grønnsak eller frukt er innenfor grenseverdien utgjør den ingen fare. Dette utsagnet tar ikke hensyn til to viktige elementer. Det har vært lite forskning på cocktaileffekten – hva summen av giftstoffene gjør med kroppen – og på langtidseffekten.

Mange sprøytmidler blir værende i jorden og miljøet for øvrig i lang tid. Det betyr at sprøytemidler som har blitt faset ut fortsatt påvirker giftinnholdet i maten vi spiser.

Kroppen må håndtere stoffer vi inntar som ikke er ment å være der. Kropp og miljø kan nyte av å redusere disse stoffene. En måte å gjøre det er å vite hvilke grønnsaker og frukter som inneholder mest/minst sprøyterester.

Ta bevisste valg for deg og dine.

Jeg tror vi fint kan leve uten sprøytemidler, og heldigvis er det stadig større fokus på å behandle jorden slik at vi har den i mange år. For det er ikke bare snakk om årets avling.

Likevel er det greit å kjenne til grønnsakene som sprøytes mindre, det varierer veldig utvalget butikkene har. Men noen har mer enn andre, så det kan være verdt å kikke innom en annen butikk enn stambutikken om de har dårlig utvalg.

En viktig ting til, det er mange mindre bondegårder som driver etter økologiske prinsipper uten å være sertifisert. En sertifisering kan koste en del. Dersom du bor ved en gård eller et gårdsutsalg så hør med dem hvordan de gjør det. Kanskje de har det du trenger.

Grønnsaker og frukt som sprøytes lite. Disse er tryggere å kjøpe fra konvensjonelt landsbruk, altså ikke økologisk. Disse er:

  • avocado
  • sopp
  • mais
  • ananas
  • kiwi
  • mango

Her er topp 13 listen over grønnsaker og frukt du med stor fordel kan kjøpe økologisk. Dessverre er ikke alt like tilgjengelig, og da er det bedre å starte med noen enn ingen.

  • Epler
  • Selleri
  • Paprika
  • Salat
  • Jordbær
  • Blåbær
  • Agurk
  • Poteter
  • Grønne bønner
  • Druer
  • Spinat
  • Fersken
  • Nektarin

GrønnsakerKilde:

  • www.oikos.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *