Frisk eplekake med sitron og kanel

Norske epler på sitt beste er fantastiske, og sensommer og høst bugner det i de norske hager. Vil du ha eplene til å vare utover har jeg et fantastisk tips til deg – eplemos! Fyll opp gjenbruksglass og frys ned, ta opp når det passer.

Eplemos

  • 1 kg epler
  • 1 dl vann
  • 0,75 dl sukker
  • 1 ss sitronsaft

Ta ut kjernen av eplene og skjær i grove biter. Ha i en kjele med vann og sitronsaft. Kok til de eplene er møre. Jeg hadde eplene i en blender og kjørte til en grov mos. Tilsett sukker og gi det et oppkok før du fyller på steriliserte glass.

På grunn av lite sukker i eplemosoppskriften er det greit å lagre de i fryseren, men de holder ganske lenge kaldt også.

Så mens du har eplemosen klar er det bare å gyve løs på oppskriften til eplekaka. Jeg har brukt en 20×20 kakeform, den passer bra i en rund 24 cm form, eller du kan doble oppskriften å lage en liten langpannekake.

Eplekake kan fint spises uten den kremklatten mange har ved siden av, en om du er en av de som digger det kan du lage krem som tilbehør, eller vaniljeis, eller pisket creme fraich pisket med vanilje. Og apropos vanilje, så har jeg oppskrift på både vaniljekrem og vaniljesaus som er helt smashing til denne eplekaka! Sjekk link til oppskriftene her:

Vaniljesaus – fri for melk og veeeldig god!

VaniljeKREM – fri for melk og veeeldig god!

Lets get to it!

Eplekake

Kakebunn:

  • 100 g rapskokos (smør kan brukes for de som tåler det)
  • 100 g mandelmel
  • 100 g potetmel
  • 50 g tagatesse eller 100 g kokosblomstsukker
  • 1 ts bakepulver
  • 2 egg
  • 1 ss revet sitronskall (skall fra ca en halv sitron)

Eplefyll:

  • 300-400 g av eplemosen som beskrevet over.

Topping:

  • 75 g grovhakket mandler
  • kanel
  • kokosblomstsukker/lønnesirup/honning/fibersirup

Pisk sammen rapskokos og setning. Tilsett eggene og rør, og deretter alt det tørre. Bland godt. Fordel utover i en smurt form.

Legg eplemosen i klatter over deigen og fordel forsiktig slik at det blir jevnt.

Strø over mandler, godt med kanel og til slitt litt søtning. Jeg liker kokosblomstsukker eller fibersirup gold, honning og lønnesirup er også gode alternativer.

Stekes i 180 grader i 30-35 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *