Ramsløk – mat fra skogen – sju gode oppskrifter

Ramsløkbonanza. Jeg var med Romerike sopp og nyttevekstforening (http://romerikesopp.net/) på tur for å plukke ramsløk. I fjor gikk jeg noen turer på egenhånd i håp om å finne ramsløk uten hell, så tenkte at nå var det på tide å henge meg på noe som garantert førte til ramsløk. Så, etter en liten vandring begynte lukten å melde seg, det duftet frisk hvitløk. Ikke lenge etter kom vi til en liten dal hvor det bugnet av ramsløk.

 

Hvordan finne ramsløk

Ramsløk er i vinden som aldri før, og med god grunn. Den er anvendelig og har en frisk løksmak som ikke tar overhånd. I tillegg kan den plukkes vilt i skogen kostnadsfritt. Mer naturlig enn dette blir det ikke. Hvis du aldri har plukket ramsløk før og gjerne vil, se om du finner noen organiserte turer i ditt miljø, eller sjekk Artsdatabanken.

Ramsløk i skogen

Ramsløk i skogen

Ramsløken vokser både i bar- og løvskog i kystnære strøk, og vokser stort sett tett og utbredt. Finner du først ramsløk er det mye av det. Ramsløken trives litt utenfor allfarvei og i fuktig jord i skygge.

Bladene som er saftige og uten hull er best. Bruk en saks til å klippe av ramsløken, på denne måten bevarer du området til neste sesong. Ta kun med rot om du ønsker å plante løker et annet sted. Og ikke plukk området tomt.

Og en annen ting, ha respekt for vernede og private områder, her skal det ikke plukkes.

Ramsløken kan forveksles med liljekonvall. Liljekonvallen må ikke spises da den er giftig. Heldigvis er det ikke vanskelig å skille mellom ramsløk og liljekonvall, i hvertfall ikke når du først har sett ramsløk med dine egne øyne. Ramsløken har ikke rund stilk som liljekonvallen. Ramsløken er også mykere i bladene og vokser tettere. Det dufter og smaker mild hvitløk av ramsløken. Er du usikker kan du rive av et blad og gni det mellom hendene, det skal være en tydelig duft av hvitløk.

På turen vår ble det en stor full kurv med ramsløk, og det luktet ramsløk i hele huset når jeg konserverte de. Jeg tok til og med noen ramsløk med rot for å plante de på hytta. Så håper jeg at etter et par år bugner det med ramsløk der også.

Det var nok ramsløk til å lage mye godt. Denne runden ble det ramsløkolje, ramsløkpuré, ramsløkpesto, rasmløk dressing, ramsløksalt, tørket ramsløkblader og fryste ramsløkstilker. Og her kommer oppskriftene..

Ramsløksalt

Metode 1:

  • ferske ramsløkblader
  • uraffinert salt – himalaya salt eller havsalt

Kjør ramsløkblader og salt i en kjøkkenmaskin til en grøt. Ikke bruk så mye salt, da grønnfargen tar over og det er vanskelig å se hvor mye salt det er før blandingen er tørket. Blandingen skal se veldig grønn ut. Og ønsker du mer salt kan dette tilsettes etter tørkingen.

Tørkes i varmluft på 50ºC med døra på gløtt, bruk en sleiv eller noe for å holde den litt oppe slik at fuktigheten slipper ut.

Etter tørking kan saltet kjøres i en kjøkkenmaskin for et jevnere resultat. Oppbevares i en krukke.

 

Metode 2:

  • tørket ramsløkblader
  • uraffinert salt

Bland tørkede blader og salt i en kjøkkenmaskin. Prøv deg frem med mengden salt og ramsløkblader, best er det når blandingen har mye ramsløk i seg, synes jeg.

Ramsløkolje – olivenolje med ramsløk

  • en neve ramsløkknopper
  • 4 dl extra virgin olivenolje

Skyll knoppene. Ha de i en god olivenolje og la det godgjøre seg over tid. Urteoljen er perfekt til salater eller marinering.

Skal du bruke urteoljen til varmebehandling kan det være lurt å bruke en olje som tåler varme bedre enn olivenolje.

Ramsløkpuré

  • ca 400 gr ramsløkblader
  • 4 dl extra virgin olivenolje
  • 3 ts uraffinert salt

Skyll ramsløkbladene godt og la de tørke litt på et kjøkkenhåndkle. Ha bladene i en kjøkkenmaskin sammen med oljen og kjør til puré.

Ha over i mindre glass og oppbevar i kjøleskapet, ypperlig å fryse om det skulle bli for mye å spise på et par uker.

Viktig – ramsløkpuréen holder seg bedre om du sørger for at det alltid er et «lokk» med olivenolje når du setter den inn i kjøleskapet første gangen og når du har forsynt deg fra glasset.

Hvis du ikke har 400 gr ramsløk eller vekt blander du ramsløk og olje slik at konsistensen blir som puré. Oppskriften er veiledende, her er det ikke noe som er rett eller galt.

Ramsløkpesto

  • 250 gr ramsløkpuré eller 200 gr ramsløk
  • 1,5 dl pinjekjerner
  • 50 gr revet parmesan
  • extra virgin olivenolje
  • eventuelt salt

Ha pinjekjernene i en tørr stekepanne og la de få en gylden farge på medium varme. Å riste pinjekjernene gir mer smak (nøtteaktig) men er ikke nødvendig.

Kjør ramsløk, pinjekjerner og parmesan sammen til puré. Fyll på med olivenolje til ønsket konsistens og smak til med salt.

Bruker du ramsløkpuré oppskriften har den allerede salt i seg, for mye salt er ikke godt.

Ramsløkdressing

  • 1 ss ramsløkpesto – eller  ramsløkpuré
  • 1 dl extra virgin olivenolje eller annen god olje

Blandes sammen for en enkel og god dressing.

Fryste ramsløkstilker

Ramsløkstilkene er tykkere enn bladene og tørker ikke like lett.

Jeg fjernet alle stilkene fra bladene jeg hadde plukket, skyldte de godt, skjærte de opp i små biter og la de i fryseren.

Brukes som gressløk eller så langt fantasien tar deg.

Tørkede ramsløkblader

Fjern stilkene fra ramsløken slik at du sitter igjen med kun blader.

Legg bladene utover et eller flere stekebrett. Spre det slik at det ligger minst mulig oppå hverandre.

Stekes på varmluft på 50ºC med en sleiv eller annet i døren slik at fukten slipper ut. La stå slik til det er helt tørt. Tar fort noen timer, avhenger av hvor mye du tørker også.

 

2 Comments

  1. Herlig, skal prøve meg på ramsløksaltet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *