Råvarer i vintersesongen som er perfekte nå

Det er en rytme i løpet av året som er delt inn i fire årstider, fire sesonger. Vinter, vår, sommer og høst. Hver sesong har sine råvarer som passer best. Og det er flere plussider ved å spise sesongbasert.

Nå er vintersesongen den aktuelle tiden. Etter jul og nytt år er det deilig å sende kroppen tilbake til rutiner og naturens rytme. Det er godt for helsen vår. Vinter er hvile for naturen, og selv om sesongen kan virke kald og kjedelig for dyrking av råvarer er det likevel mye godt vinteren kan by på. I tillegg til det som er tilgjengelig er vinteren en perfekt tid for å ta frem alt du har fylt opp skapene med av råvarer fra tidligere sesonger. På den måten gjør du også klar for en ny vår og nytt som kan høstes inn.

 

Fordelene med å spise mat i sesong… 

Det er flere fordeler med å spise mat som er i sesong. Og jeg har laget en liten liste:

  • Råvarer i sesong er på sitt beste. Jo kortere tid fra innhøsting til konsum, desto bedre smak.
  • På samme måte som smaken, er næringen på sitt beste. Også her gjelder kort tid fra innhøsting til spising.
  • Råvarer i sesong er billigere.
  • Sesongmat krever mindre hjelp fra mennesker (for eksempel sprøytemidler) for å vokse. Det samme er det med råvarer fra et klima de passer inn.
  • Sørger for variasjon i smak og næring gjennom året.
  • Sesongmat er mer klima- og miljøvennlig.
  • Ofte har sesonggrønnsaker egenskaper som passer for kroppen vår i sesongen vi er i. Naturen er sammensatt og kompleks, og vi er en del av den. Hvor fantastisk er ikke det!

 

Kjøtt..

I disse tider er vi skjemt bort med metoder for konservering av mat. Det letteste er fryser. Det er supert å fryse ned råvarer fra andre sesonger, jeg har mye bær og kjøtt/kraftben i fryseren min som strekkes til neste mulighet. Vi kjøper mer kjøtt rett fra bonden enn fra butikken. Og da blir det større mengder, og fryseren er veldig nyttig. Da er det bare å ta seg en tur i fryseren istedenfor butikken når middagene for neste uke skal planlegges. Perfekt i januar når lommeboka er litt tynnere etter en litt for overdådig desember. Andre måter å konservere kjøtt på er å salte og tørke. Da holder deg lenge. Du kan lage ditt eget bacon, eller nydelige fenalår etter høstens slaktetid.

Nyt råvarene fra havet nå. Fisk og skalldyr er på sitt aller beste når havet er på sitt kaldeste. Det smaker rett og slett fantastisk!

 

Grønnsaker..

Andre metoder er fermentering og tørking. Frukt, nøtter, grønnsaker. Enkelte råvarer holder seg lenge om de oppbevares kaldt, slik som rotgrønnsaker, kål, poteter og epler.

Kroppen trenger ofte mer mettende og varmende mat i et kaldere klima. Supper og gryter er perfekte måltider. I tillegg passer det ekstra godt med middagsoppskrifter som både kan lagges i store porsjoner og deles over flere dager, og som i grunnen lager seg selv, når dagene er korte og mørket har lagt seg før man er hjemme fra jobb og skole. Sørg for nok fett i kosten.

Grønnsaker som er i sesong om vinteren er ikke mange, men til gjengjeld er de veldig gode.

  • Tradisjonelle rotfrukter som gulrot, kålrot, pastinakk og sellerirot. Og rødbet, som er en av favorittene mine.
  • Flere fra kålfamilien er godt tilgjengelig, blant annet hodekål, rødkål, rosenkål og grønnkål.
  • Purreløk, samt løk og poteter holder seg godt under riktige forhold fra høstens innhøsting.

 

Metoder…

Det er nyttig å ta med seg kunnskap om hvordan råvarer kan konserveres og nytes i kommende sesonger. For plutselig er vi over i en ny sesong, som bringer annet spennende med seg.

Bruk gjerne et par av vinterens mørke og kalde kvelder til å lære deg om tørking, salting, fermentering og andre metoder som kommer deg til nytte.

 

Grønnsaker hos grønnsakshandler

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *