Det tøffeste panelet har godkjent denne vaniljesausen. Nemlig husets beboere. Den gikk ned på høykant og det var begeistring rundt bordet. Nå er nok denne gjengen ganske bortskjemt med god mat, da vi har mye fokus på gode måltider, sosialt og ernæringsmessig. I dag fikk de også dessert, og med den vaniljesaus.
Jeg har testet ulike melkefrie varianter av vaniljesaus, da to i huset ikke kan spise og drikke meieriprodukter (ihvertfall fra ku). Denne vaniljesausen er hittil den aller beste, som høstet flest lovord. Og ungene slikket tallerknene rene!
Jeg har brukt xantangummi i vaniljesausen for å gi den en tykkere konsistens. Den kan også sløyfes, men da er det lurt å ha flere eggeplommer, og kanskje også gi sausen et oppkok slik eggeplommene gjør sausen tykkere. Men eggeplommene er mest næringsrike som rå, så denne gangen ble det en rå variant av vaniljesaus. Neste gang tester jeg nok også oppvarming. At sausen er rå gjør forresten slik at den lages på kort tid (så lenge du har cashewnøttene klare!).
Så var det tilbehør. Hva passer vel ikke vaniljesaus til? Gele, bakt frukt og bær, rå frukt og bær, eplekake, sjokoladepudding osv. Gleder meg til neste gang!
Vaniljesaus
- 1 dl cashewnøtter bløtlagt over natten (evt 1,5 dl cashewnøtter ferdig bløtlagt – jeg har alltid ferdig bløtlagte i fryseren)
- 2 dl vann
- 2 eggeplommer
- 2 ss lønnesirup
- 2 ss fibersirup (eller lønnesirup)
- 0,5 ts tørket vanilje
- 0,5 ts xantangummi
- en liten klype salt
Ha bløtlagte cashewnøtter og vann i en blender. Kjør til en fløtekonsistens. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til alt er godt blandet.