Her kommer en av favorittene fra arkivet – biscotti. Jeg elsker biscotti kjeks, og disse har litt ekstra smak med kanel, sitron, kokossukker som har karamellsmak. Naturlig uten gluten og perfekt som vertinnegave hvis du skal i selskap. Disse er kjempegode til kaffen, enten det er selve julaften eller naboen kommer på besøk.
De er enkle å lage og er en sunnere julekake fordi den gir mindre blodsukkerstigning enn mange andre ettersom deigen hovedsakelig består av mandler som har mer fettsyrer og protein enn karbohydrater, som er det som påvirker blodsukkeret vårt mest. Og mandler har fettsyrer, fiber, protein, magnesium, kalsium, kalium og vitamin E å skilte med.
Og du, nå som det går mot jul – ta en kveld med skolding av en større mengde mandler. Du får garantert bruk for de om du skal lage sunnere snop og kaker før jul. Jeg kan røpe at jeg kommer med flere oppskrifter du kan bruke dette, i verste fall kan du lage mandelmel til neste anledning. Mandelmel er anvendelig greier, særlig fra skoldede mandler. Dersom du lager mer enn du trenger, la mandlene få tørke slik at de ikke blir dårlige under oppbevaring.
Vil du ha biscotti med pepperkakesmak? Da kan du teste ut oppskriften her: Italienske biscotti med pepperkake krydder.
JULEBISCOTTI MED KANEL OG SITRON
- 300 g skoldede mandler
- 100 g mandler
- 100 g kokossukker
- 2 ss fiberhusk
- 2 ts bakepulver
- 1 ts kanel
- skallet fra en økologisk sitron
- en klype vanlilje
- 2 egg
Kjør de skoldede mandlene til mandelmel og grovhakk mandlene med skall. Ha mandler og resten av det tørre i en bolle og bland godt.
Tilsett eggene og rør godt.
Deigen min ble litt klissete, så jeg la deigen i tre rader på en bakeplate med bakepapir. Om deigen ikke blir så klissete kan du rulle tre pølser istedenfor. Klapp deigen slik at den blir flat og jevn i størrelsen.
Stekes i 175ºC i 25 minutter. Skjær kaken på tvers i 2-3 cm tykke skiver mens den er varm. Stekes så i 50ºC til kaken er tørr helt igjennom. Tiden avhenger av tykkelsen på bitene, mine brukte i overkant en time.
Nytes med kaffe eller en deilig te!
Biscotti med kanel og sitron