Fiskemiddag – Skrei for store og små

Løp innom butikken idag for å shoppe middag før jeg skulle avgårde for å hente i barnehage. Dessverre var det en del oppdrettsfisk i butikken, så endret strategi og spurte etter hva de hadde som var villt. Skreien var en av disse, og var i tillegg på tilbud, så da var saken biff. Eller skrei. Anbefaler at du går for villfisk av hensyn til deg og fisken:)

Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet og som kommer til norskekysten for å gyte i perioden januar til april. Da er det skreisesong. Skrei har masse D vitamin, B-12 vitamin og selen. Alle viktige stoffer for oss, og særlig i vinterperioden når tilgang til sol er begrenset.

Skrei er enkelt å tilberede, den kan trekkes, stekes eller bakes i ovn. Idag trakk jeg den i vann like under kokepunktet. Viktig å ikke koke den, da faller den sammen.  Avhengig av stykkene går det så fort som 5-8 min. Jeg synes den er best når den akkurat har fått fasthet og er lett å flake fra hverandre. Hvis du vil at fisken skal bli en favoritt hos barna er det lurt å ikke varmebehandle for lenge, da blir den tørr og upopulær.

Ved siden av hadde vi blomkål og fennikel pure og ovnsbakte rotgrønnsaker.

Ovnsbakte rotgrønnsaker (her er det bare å bruke det du vil eller har i kjøleskapet, godt blir det uansett)

  • kålrabi
  • rødbet
  • hvitløk
  • litt vann
  • olivenolje
  • timian
  • pepper

Skjær rotgrønnsakene i tynne skiver eller båter og ha i en ildfast form. Ha over litt vann og hakket hvitløk. Ca 20 min på 180 C, litt avhengig av hvor mør du vil ha de og hvor tykke skiver du har. Tilslutt ha over olivenolje, timian (gjerne fersk) og pepper.

Blomkål og fennikel puré

  • en halv blomkål
  • en halv fennikel
  • 0,5 dl fløte
  • 2 ss smør
  • pepper

Skjær blomkål og fennikel i passe biter og kok til møre. Miks det til en puré. Ta puréen tilbake til kjelen og tilsett fløte, smør og smak til med salt og pepper.

Skrei med blomkål, fennikel og rotgrønnsakerNB! La noe være igjen i mikseren (altså uten fløte, smør og salt) og tilsett fisk og ovnsbakte rotgrønnsaker før du kjører dette sammen igjen til babymat.

Etter at babymaten er most sammen er det lurt å salte maten. Det gir smakene et løft. I tillegg bruker vi ofte sitron eller lime over fisken.

 

Nam nam, tommel opp fra alle rundt bordet :)

Har du en favoritt fiskemiddag, del den gjerne med meg i kommentarfeltet under :)

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *