Fåreikålkjøtt er supert av mange grunner. Det er godt, lett å lage (trenger bare litt tid), har som regel levd fritt og gresset ute i størsteparten av sitt liv, og lett å få tak i. Hvis du vil hoppe over tradisjonell fårikål får du et alternativ her.
Jeg har oppi gelatin fordi det er supert for tarmer, hud, bindevev, ledd og flere andre ting. Det gjør også gryta litt tykkere. Men ikke et must om du ikke har det liggende. Selv har jeg alltid gelatin, og bruker det til å lage gummisnop, gele (vi har barn i hus og gele er obligatorisk på alle bursdager og barnefester), i supper og gryter, og mye mer. Gelatin er billig antiaging og tilskudd for kroppen.
Høstlig lammegryte med oliven
- 1,5 kilo fårikålkjøtt eller andre kjøttstykker med ben
- 1 løk
- 3 fedd hvitløk
- 3 ss klarnet smør
- 2 ss tomatpuré
- 300 g hakket tomater
- 5 dl vann eller kraft
- 1 ts spisskummen
- 1 ts salt
- 0,5 ts nykvernet pepper
- 1 ss tørket rosmarin eller finhakket fersk
- 2 medium poteter
- 2 ss gelatin, kan sløyfes
- 1 dl grønne oliven
Hakk løk i terninger og finhakk hvitløk. Ha smør og løk i en kjele og stek på medium varme til løken er blank og myk. Rør så det ikke brenner seg. Skjær potetene i grove biter.
Ha i tomatpuré, hakkede tomater, vann, gelatin og krydder og kok opp. Tilsett fårikålkjøttet og potetene. Kok opp.
La det småkoke eller trekke rett under kokepunktet i 1,5-2 timer inntil kjøttet er mørt og faller fra benet. Etter et oppkok kan du også sette den inn i ovnen og la den stå på 100ºC i flere timer til kjøttet er mørt.
Rett før servering røres oliven inn i gryta.
Gryta er digg som den er, men vil du ha noe ved siden av passer den supert sammen med rotmos eller tynne knekkebrød.