Varmende høstsuppe – gresskarsuppe med reker og røkt laks

Vi går inn i en tid hvor gresskar er i sesong. Det finnes så mange ulike gresskar, og du kan bruke ulike typer. De store halloween gresskarene og flaskegresskar er mine favoritter i forhold til suppe.

I utgangspunktet er jeg ikke så glad i mat med mange ingredienser i oppskriften som jeg ikke har i hus, i hvertfall ikke i hverdagen. Men de fleste av ingrediensene til suppa er noe som er fast inventar i huset fordi vi bruker det en del.

Denne gangen lagde jeg med gresskarpuré jeg hadde i fryseren. Når man kjøper gresskar blir det ofte mer enn det vi trenger, og da er det ypperlig å lage puré, fylle glass og plassere i fryseren. Perfekt i hverdagen hvor middagen gjerne skal lages raskt.

Dersom du ikke har gresskarpuré kan du bruke fersk gresskar. Da tilsetter du biter av gresskar på samme tidspunkt som puréen. La suppen koke til gresskarbitene er møre, og bruk en stavmikser eller blender med glasskolbe til å få en fløyelsmyk suppekonsistens.

Bytt ut røkelaksen med vanlig laks eller bacon, torsk eller kyllingboller om det er det du har. Middag i hverdagen er best gjort enklest mulig, og det å lære seg å bruke det man har er gull. Gresskaret kan byttes ut med både gulrot eller kålrot for eksempel. Mangler du en ingrediens eller to, gjør nok ikke det noe heller. Bruk smaksløkene til å guide deg frem.

 

GRESSKARSUPPE MED REKER OG RØKT LAKS (4 personer)

  • 500 g reker
  • 6 dl vann
  • 3 laurbærblader – kan sløyfes
  • nykvernet pepper eller pepperkorn
  • 5 dl gresskarpuré – evt gresskarbiter, se beskrivelse over
  • 2,5 dl kokosmelk
  • 1 ts rød currypaste
  • 1-2 ts grønnsaksbuljong – se oppskrift her: Lag din egen grønnsaksbuljong paste
  • 1 ss potetmel rørt ut i litt kaldt vann
  • 2 ss finhakket hvitløk
  • 2 ss finhakket ingefær
  • Litt finhakket chili med eller uten frø – blir sterkere med frø
  • 200 g røkelaks

 

Skrell rekene og ha skallet i en kjele sammen med vann, laurbærblader og noen sveip med pepperbøssa. Kok opp, og la det småputre i 20 minutter.

Sil av rekeskallet og ha kraften tilbake i kjelen. Tilsett resten av ingrediensene med unntak av reker og røkelaks. Ang grønnsaksbuljong er den ganske salt, begynn med 1 ts og smak, tilsett evt 1 ts til.

Kok opp suppen og smak deg frem til balanse i smakene.

Skjær laksen i strimler. Ha i reker og røkelaks rett før servering.

Parmesan og spirer på toppen er bonus! Olala, så godt!

 

Varmende og næringsrik med godsaker fra havet.

Varmende og næringsrik med godsaker fra havet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *