Ja, du hørte riktig, du kan bruke grønnsakene dine flere ganger. Det er valuta for penga det!
Med gjenbruk mener jeg at grønnsakene kan vokse ut igjen. Det eneste du trenger å gjøre er å putte de i vann eller jord.
Grønnsaker som egner seg til gjenbruk er:
- Vårløk – Kutt av noen cm fra roten og sett i vann. Pass på at de holder seg oppreist. Skift vann jevnlig.
- Purreløk – Samme fremgangsmåte som vårløk.
- Stangselleri – Samme fremgangsmåte som vårløk.
- Hvitløk – Feddene kan plantes i jorda med spissen opp, eller så kan du legge en hvitløk på en tallerken og la de spire. Ha litt vann i skålen. I starten er skuddene litt bitre, men om du lar spirene vokse seg litt større vil de være en mildere versjon av selve løken. Så hvis du har hvitløk som begynner å spire, ikke kast de.
- Gulrøtter – Kutt av et par cm av toppen og sett de i vann med snittflaten ned. Etterhvert vil det grønne vokse og kan brukes. Ser for meg at rødbeter og andre beter kan brukes på samme måte. Også de har stilker og grønt som er god mat.
- Basilikum – Ha noen stilker med blader i vann, sett de på et solrikt område. Når de har fått noen cm røtter kan de plantes i jord.
- Koriander – Samme fremgangsmåte som basilikum.
- Salat – Snitt av nederste del med «stammen», ha i en skål med snittflaten opp og med litt vann. Etterhvert vokser det opp ny salat.
- Bok choy og fennikel – Samme fremgangsmåte som salaten.
- Løk – Skjær av delen med røtter og sett direkte ned i jord med snittflaten opp. Du trenger ikke dekke til. Etterhvert kommer det spirer, og venter du lenger får du løk. Perfekt å plante ut om du har en hageflekk.
- Ingefær – velg en ingefær med masse små knopper, dette er nye skudd. Sett i jord med knoppene vendt oppover. Etterhvert kommer det spirer, men det mest spennende skjer under jorda. For roten vokser horisontalt, med nye røtter. Dette tar imidlertid flere måneder, så krever litt mer tålmodighet.
- Sjampinjong – Sett stilker i kompost eller kaffegrut. Pass på å holde det fuktig, etterhvert vil stilken danne ny hatt eller røtter. Disse kan være litt vanskeligere å få til, men verdt et forsøk, eller hva?
Det er sikkert mange flere grønnsaker som kan gjenbrukes som jeg ikke kjenner til.