Min første søtbakst med surdeig, og funker glimrende. Nå baker vi ikke mye boller og slikt, men av og til i bursdager skjer det. Det blir uten tvil i form av surdeigsbakst fremover.
Det som er digg med denne, er at du slipper å trille og lage boller. Du setter deigen, klemmer den den ut i en langpanne med bakepapir og lar den heve. Så legger du på vaniljekrem og solbær, og steker.
Her ser du oppskrift på en super vaniljekrem, helt uten melk: VaniljeKREM – fri for melk og veeeldig god!
SURDEIGS BOLLEFOCACCIA MED SOLBÆR OG VANILJEKREM
- 550 g siktet spelt (ersatt inntil 150 g med havre for grovere variant)
- 50 g sukker, gjerne kokosblomstsukker
- 1 ts salt
- 2 ts kardemomme
- 200 g vann
- 3 egg
- 150 g boblende surdeig
- Vaniljekrem
- Solbær – fryste eller ferske
Steg en er å mate surdeigsstarteren, gjør dette dag 1. Gjør du dette på morgen/formiddag kan du sette bolledeigen på kvelden, og steke på morgen dagen etter. Gjør du det på kvelden, setter du bolledeigen morgenen etter, og steker på ettermiddag/kveld samme dag. Du kan selvfølgelig gjøre det når du vil, men jeg bruker disse to alternativene fordi det passer i rytmen min.
For å lage bolledeigen blander du alle ingredienser, jeg bruker en kjøkkenmaskin, men det er mulig å gjøre det for hånd. Klem deigen ut i en langpanne med bakepapir. La stå i ca 8 timer til heving, gjerne i en lun ovn som har blitt varmet opp litt i forkant for så å bli skrudd av.
Alternativt kan du lage deigen på kveldstid, klemme den ut i en form og sette i kjøleskap natten over. Sett i en lun ovn på morgen som beskrevet over og la stå i ca 8 timer.
Etter å ha stått i 8 timer har den hevet ca til dobbel tykkelse.
Lag små hull med fingeren, og legg små klatter med vaniljesaus oppå. Legg solbær på, trykk de gjerne forsiktig ned i deigen så de ikke triller av.
Stekes i 200 grader, jeg brukte varmluft, i 15-20 minutter til gylden.
Server bollefocacciaen gjerne lun, da smaker det ekstra godt!