Sjokolade er godt, og faktisk sunt om det er av den mørke sorten. Her får du en superenkel oppskrift på en mørk sjokolade. Den lages på 1-2-3 og kan varieres så langt fantasien kan ta deg. Ingrediensene får du på helsekostbutikken eller på nett.
Mørk sjokolade
- 50 gr kakaofett
- 4 ss rått kakaopulver
- 2 ss honning
- 1 klype salt
- 1 klype tørket vaniljepulver (the real deal – ikke vaniljesukker)
- nøtter (eller det du vil pimpe sjokoladen opp med)
Vei kakaofett i en bolle og plasser den over et vannbad til alt er smeltet. Ta bollen tilside og tilsett kakaopulver, honning, salt og tørket vaniljepulver. Hell over i ønsket form. Tilsett nøtter eller det du vil ha sammen med sjokoladen og la den stå kaldt til den stivner.
♦
Forslag til pynt – nøtter, frø, havsalt, kanel, tørket frukt, frysetørket frukt… Del gjerne i kommentarfeltet under om du har andre forslag som jeg kan prøve:)
Hvis du vil gjøre sjokoladen blodsukkervennlig kan honning byttes med sukrin melis, enten 50% eller 100%. Jeg bruker ofte en 50% blanding.
Som form bruker jeg enten silikonformer eller plastikkbeholdere som er noe myke, slik at når sjokoladen har stivnet i kjøleskapet kan en løsne sjokoladen ved å bøye litt på plasten. Bruker du en fast form, kle den med plast først. Anbefaler silikon, det finnes mange fine silikonformer å få tak i.
Hvorfor rå kakao? Rått kakaopulver er mer skånsomt behandlet enn f eks Freia sitt kakaopulver. Jern, kalsium, krom, magnesium, B-vitaminer, C-vitamin, E-vitamin og 20-30 ganger mer antioksidanter enn blåbær gjør den rå varianten rik på næring. Rått kakaopulver er en sammensatt råvare og ble faktisk kalt gudenes føde i gamle tider, og til og med brukt som valuta.
♦