Vi abonnerer på kjøtt fra Duggurd og får på den måten testet ut ting jeg ikke har sett i de mange kjedebutikkene som dessverre er med å ødelegge et godt utvalg. Det finnes så mye spennede kjøtttyper og -stykker som vi ikke lenger vet eksisterer, men som gir oss nydelig mat. Idag står en enkel og smaksfull gryte med kje, også kalt geitekilling, på menyen.
Arabisk langtidsstekt kje (4 personer)
- 1 kg kjestykker med ben (type fårikålkjøtt)
- Smør til steking
- 1 ts sort pepper
- 1 1/2 ts malt spisskummen
- 1 ts salt
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts malt korianderfrø
- 1/2 ts malt paprika
- 1/2 ts malt kardemomme
- 1/2 ts malt kanel
- 1 ss tørket koriander
- 1 ts kokosblomstsukker eller honning
- 3 store fedd hvitløk, finhakket
- 1 ss finhakket ingefær
- 300 gr yoghurt
- 300 gr knuste tomater
Stek kjøttbitene og legg i en ildfast form. Bland krydderet og la det få en rask oppvarming i panna for å få frem smakene. Tilsett de knuste tomatene og yoghurten og bland godt og ha over kjøttet.
To måter å steke kjøttet på i ovnen: 200ºC i ca 1 1/2 time eller 100ºC i ca 6 timer.
♦
Med gryta er det godt med grønnsaker og reita, en svalende dressing som passer veldig godt til smaksfulle og sterke retter.
Denne middagen passer selvfølgelig også for barn, men vurder hvor mye krydder du bruker i forhold til hva dine barn er vant med.
Vil du ha gryta litt sterkere kan du smake til med chili. Men pass på, lang steketid gir krydderet tid til å bli smaksbomber.
♦
Reita
- 200 gram yoghurt
- 1/4 agurk
- 1/2 vårløk
- 1/2 ts malt spisskummin
- Salt og pepper
Skjær agurk og løk i bittesmå terninger. Bland sammen med yoghurt, og smak til med salt og pepper.
♦
Råkost salat
- 1/2 agurk
- 1/2 paprika
- 1 gulrot
Skjær grønnsakene i tynne staver og ha sammen i en bolle.
♦
Idag så ikke maten såå spennende ut når den kom på tallerken. Et kjøttstykke med ben og masse saus ble bare som en ugjenkjennelig klump, men godt var det! :)
Ved siden av hadde vi lefser, uten korn og gluten. Oppskrift kommer.
♦