#denfølelsen – om den subjektive verden til følelsene

Har du hørt uttrykket ‘den følelsen’ eller sett #denfølelsen? Mange bruker det uttrykket når de skal forklare en sterk opplevelse, enten det er med ord eller bilder. De florerer i sosiale medier og skal appellere til en gjenkjennelsesfaktor hos mottakeren.

Opplevelsene våres er så sterke og sanne for oss, at det er fort gjort å tenke at de er objektive og fasiter på hva og hvordan vi skal oppleve gitte situasjoner. Men den gang ei. Følelser er høyst subjektive. Også de fysiske opplevelsene er subjektive. Alle opplevelser er subjektive fordi de alltid skapes av oss selv. Også der du skaper en opplevelse om noe på «utsiden» av deg, eller i kroppen din.

Det er vanskelig å forske på det formløse og abstrakte, og det har heller ikke blitt like annerkjent som det fysiske. Uten å tale for forskningsmiljøet, vil jeg tro at det ikke får så mye fokus nettopp fordi mange synes det er vanskelig å konkretisere noe formløst og dermed heller ikke gitt seg ut på det. Men der det formløse er satt i sammenheng med en form, finnes det mye forskning som støtter den subjektive opplevelsen. Studier av smerteopplevelser er et kjent eksempel. Det er annerkjent at vi opplever smerter subjektivt, eller med andre ord, individuelt. Og det er jo ganske logisk, når vi skjønner at vi er skaperen av alle våre opplevelser.

Hvis vi løfter blikket kan vi finne mange eksempler. Noen får fobier, angst, depresjon av det samme andre kan ha glede over eller rett og slett ikke bry seg om. En film kan skape like mange følelser som antall seere. Toppidrettsutøvere elsker å pushe kroppene og sinn, mens andre er mer bedagelige. Noen blir politikere og andre healere. Noen esker botox og andre vil helst være i pakt med naturen. Selv barna mine som har noenlunde like omgivelser har helt forskjellige opplevelser av det samme. Opplevelsen er subjektiv og den kommer alltid innenfra oss. Det er dette som gjør oss unike.

Om vi gir tankene og følelsene en objektiv betydning, da er det lett å forstå at misforståelser og uenigheter av smått og stort fort blir et faktum. Når vi opplever noen med en annen opplevelse og mening, vil vi prøve å overbevise med vår sannhet. For mange er det vanskelig å svelge at noen har en annen opplevelse, og det kan utvikle seg til å bli store uenigheter. De lever i en misforståelse om at sannhet er en objektiv greie. Da stopper potensialet i dialogen. Når vi har indre klarhet og forståelse for at alle skaper sine unike opplevelser vil dialogen ta oss lenger enn vi kan forestille oss. Det gir ikke mening å «overtale» andre til å se «min» sannhet, eller ta det personlig om de ikke ser den.

Når dette er sagt betyr det ikke at det er noe galt i å bruke ‘den følelsen’ eller #denfølelsen. Et bilde med vinterlandskap og skispor gir meg masse godfølelse selv om jeg gjør noe helt annet og kanskje ikke like spennende. Det er jo det som er så fantastisk med oss mennesker, med tankene kan vi skape den ene og den andre opplevelsen med tilhørende følelser uten å forflytte oss en millimeter. Mitt ønske er kun å gi et større innblikk i hva følelser er, nemlig kun dine, og hvilken gamechanger det er å forstå dette.

Peace and love♥

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *