Å lage glutenfrie brød er ingen no brainer. Å kjøpe glutenfrie brød har vært uaktuelt, så da var det bare å brette opp ermene og teste seg frem. Og ettersom brød ikke er hovedkilden til energi i kosten vår har det tatt tid.
Dette brødet er nok det jeg er aller mest fornøyd med. Selv om jeg kommer til å teste videre. Plussene er:
- Det ligner vanlig brød.
- Henger sammen uten å smuldre opp.
- Det hevet jevnt, og ble ikke for kompakt.
- Smaken er fantastisk.
- Ingrediensene er få og kan alle fås tak i vanlig matbutikk.
- Det inneholder en del fiber.
- Det metter.
- Det er saftig.
Du stusser kanskje over to av ingrediensene: egg og fiberhusk. Fiberhusk er et pulver med masse deilig vannløselig fiber for kroppen. Det gir metthet og er supert for fordøyelsen vår. Ganske vanlig i glutenfrie brød, da det bidrar til å gi saftigere brød, og lignende egenskaper som gluten.
Egg er mindre vanlig, men ikke så dumt. Det gir saftighet, og litt ekstra med proteiner. Og det er ingen dum ting å ta med seg, ekstra byggeklosser. Brødet smaker ikke egg om du lurer.
Oppskriften gir ett brød.
Familiebrødet
- 8 dl glutenfri havre, eller 7 dl havremel
- 3 dl potetmel
- 2 ss fiberhusk
- 1 ts salt
- 1 ts tørrgjær
- 2 egg
- 2 ss EV olivenolje
- kaldt vann
Bland alt det tørre.
Ha egg i en dl måler og rør sammen. Tilsett olje og fyll på vann til det totalt blir 6 dl.
Bland det våte og tørre sammen. Ha en en brødform dekket med bakepapir og la heve i 5-6 timer.
Jeg setter brødet inn i kald ovn, setter på 180 grader varmluft og steker i 75-85 minutter. Banker på brødet for å sjekke om det er ferdig. Hul lyd indikerer gjennomstekt brød. Bank gjerne på bunnen også.
Pga egg i brødet oppbevarer jeg det i kjøleskap eller ferdig oppskjært i skiver i fryseren.