Pepperkaker er en viktig i juletiden, i hvertfall om en har barn. I fjor var det en av de få kakene jeg valgte å kjøre relativt vanlige, men likevel en snillere versjon. De skal ikke bare smake godt, men de skal også enkelt kunne bakes ut av små, litt klumsete barnefingre som sammenligner med pepperkakene de lager i barnehagen. Så høye krav her altså:)
Resultatet ble både godt å spise og funksjonelt å bake. De falt i smak hos alle, også de som var vant med de mer søte variantene.
Valg av mel er bevisst. Jeg prøver å holde konsumet av korn nede, og inkludere mer næringsrike råvarer i kosten. Men når jeg velger korn er det veldig bevisst hvilke sorter dette er. For det første foretrekker jeg økologisk. Og jeg prøver å holde meg unna den moderne hveten, som er langt tøffere for magen å fordøye enn gamle kornsorter som er manipulert mindre. Det er ikke manipuleringen i seg selv, men hvordan det manipuleres som er problemet. Som regel bruker jeg økologisk spelt, denne kornsorten nesten de samme egenskapene som den moderne hveten.
Jeg valgte å ikke pynte med så mye stæsj fordi av erfaring vet jeg at dette slikkes av og pepperkaken virker da ikke så interessant lenger sammenlignet med sukkerglasur, nonstop og lignende. Så uten pynt gikk pepperkakene rett ned og vi unngikk nok en sukkerbombe. Og da er jeg fornøyd:)
Snillere pepperkaker
- 0,5 dl mandelmelk eller kokosmelk (vann går nok sikkert bra det også)
- 200 g klarnet smør
- 220 g fibersirup
- 200 g rørsukker eller kokosblomstsukker
- 4 egg
- 800 g siktet speltmel, evt litt sammalt
- 2 ts natron
- 2 ts nellik
- 2 ts kanel
- 0,5 ts kardemomme
Ha mandelmelk, smør, fibersirup og sukker i en kjele og kok opp. Avkjøl til lunk.
Ha i eggene ett om gangen og rør de godt inn.
Tilsett mel og krydder. Bland godt. Er deigen veldig klissete kan du ha i litt mer mel. Sett deigen kaldt minst noen timer, og gjerne over natten. Deigen holder seg flere dager i kjøleskap, så er ganske fleksibelt i forhold til når pepperkakene bakes ut.
Pepperkakene stekes i 180º varmluft eller 200º med over og undervarme. Stekes i 10-15 minutter avhengig av tykkelsen og størrelsen på pepperkakene. Jeg liker pepperkakene mine litt tykke, og da blir det nærmere 15 minutter.
Nytes i godt selskap ♥