Det er verdt å teste ut brød som er sunnere alternativer til butikkbrød. Mange spiser mye brød. Brød gir energi, og ikke så mye mer enn det. Hva butikkbrød gjelder drar du best nytte av å se etter fullkornsbrød, gjerne brød med hele korn, frø og nøtter. De fleste brød er laget med siktet mel, det vil si korn uten skall. Disse brødene gir lite annet enn tomme kalorier. Det er greit å vite at brødene fra butikken er ofte fulle av tilsetningsstoffer. Særlig de ekstra fristende nybakte butikkbrødene. Et hakk bedre er seriøse bakere, men aller best er brødet du baker selv. Da har du full kontroll på innholdet.
Dette brødet er sunnere, trenger ikke elting eller heving og er uten gluten, melk og egg. Havre er i utgangspunktet uten gluten, men håndteres på samme fabrikker som mel med gluten. Så om du ikke tåler spor av gluten, kjøp havre som er merket glutenfri. Selv om brødet er glutenfritt er det saftig og metter godt.
…
Sunnere brød (1 stort brød)
Tid: 10 minutter forberedelser + 55 minutters steketid
- 100 gr havremel – lages enkelt ved å kjøre havregryn i en kjøkkenmaskin med kniv
- 100 gr havregryn
- 100 gr mandelmel
- 50 gr kokosmel
- 50 gr sesammel
- 70 gr solsikkekjerner
- 70 gr sesamfrø
- 0,5 ts salt
- 1,5 ss fiberhusk
- 1,5 ss bakepulver
- 3 ss fibrex – kan sløyfes men reduser mengden vann til 6,5 dl
- 7 dl vann
Alt det tørre blandes sammen. Tilsett vannet og rør godt. La røren få brøddeigen svelle mens du varmer ovnen.
Stekes på 200ºC i 55 minutter.
La brødet avkjøle seg litt før du spiser det.
Egner seg å fryse ned i skiver, da er det bare å varme en skive eller to i brødristeren, ovnen eller i stekepanna.
…
Oppskriften er laget med utgangspunkt i Linda Stuhaugs «heimelaga superbrød» på hennes blogg: http://lindastuhaug.blogg.no. Her er det masse inpspirasjon til deg som vil leve sunnere og være fri for raffinert sukker. Jeg har selv prøvd noen oppskrifter og kan bare si yumyum:)