Dette er gresskarenes tid, og vi ser de i maten, butikken og utenfor husene pytet til Holloween. Gresskar har økt i popularitet i Norge og oktober er høysesong. Opprinnelig er det fra Nord-Amerika, og kommer i hele 700 forskjellige sorter. Den største gresskaren som er registrert veide 921 kg i 2013! Det er vilt! Gresskaret kan dyrkes i alle verdens kontinenter med unntak av Antarktis. Hvilket er supert for vårt klima.
Det vanligste er vekt opp mot 15 kg, men det er de mindre med mykere skall som er minst trevlete og best i matlaging. Gresskaret har en søtlig smak og passer ypperlig i retter du ville brukt gulrøtter. Men det er en allsidig frukt som passer i mange mange retter. I dette brødet har jeg brukt Hokkaido gresskar. Fruktkjøttet er fast, uten tråder og sterkt oransje. Smaken er søt og nøtteaktig og passer bra i de fleste gresskaroppskrifter. Skallet på hokkaidogresskar kan spises og blir mykt etter baking i ovnen.
Gresskarbrød
- 2 dl mandelmel
- 3 ss kokosnøttmel
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts natron
- 1 ts kanel
- 1/2 ts gresskarpaikrydder – oppskrift på dette finner du lenger ned
- 2 dl gresskarpure
- 1 dl kokosblomstsukker eller honning – jeg brukte kokosblomstsukker
- 0,5 dl klarnet smør eller kokosnøttolje – jeg brukte smør
- 4 eggs
Del et gresskar i to, skrap ut innmaten og bak i ovnen i 1 time på 180ºC. Eller fjern innmat og skall, skjær i terninger og kok til gresskarbitene er møre. Kjør sammen til puré. Ikke kast innmaten, gresskarfrøene er gode å riste og bruke i maten eller som snacks.
Bland tørre og våte ingredienser i hver sin bolle og bland deretter alt godt sammen. Ha over i en stekeform og stek i 45-60 minutter i 160ºC.
♦
Gresskarpaikrydder, eller ‘pumpkin pie spice’ er krydderblandingen som brukes til nettopp gresskarpai, en kjent pai på det amerikanske høsttakkefestbordet. Krydderet er også utbredt andre steder, som vafler, i yoghurt/krem, krydderkaker (som dette gresskarbrødet) kaffe/kaffelatte og mye, mye mer.
Gresskarpaikrydder
- 1 ss kanel
- 2 ts malt ingefær
- 1/2 ts allehånde
- 1/2 ts malt nellik
- 1/2 ts malt muskatnøtt
Bland og det var det.
♦