Jul og gløgg går hånd i hånd. Det finnes flere varianter, men mange er nok mest vant til den ferdigsaken som blandes ut med vann fra butikkhylla. Men gløgg er superenkelt å lage, med ingredienser som er ganske kjente. Mulig kanelbark, anis og nellik ikke er vanlig kost i krydderhylla di, men alle har mange bruksområder og grunner til å få plass i kjøkkenskapet.
Har du epletre i hagen, og du synes det blir mange epler å spise opp på kort tid, er det supert å foredle de ved å presse de til eplejuice. Flere steder tilbyr å presse og flaske eplene, så holder de seg i lang tid fremover. Eplesesongen er over for denne gang, så dette blir et tips å spare på.
Anbefaler en skikkelig eplejuice til oppskriften. Juice av kvalitet kommer ikke fra konsentrat, og er kun forsiktig varmebehandlet. Resultatet er en drikke med dybde som gir knallgod eplesmak.
Og sitronen, den anbefaler jeg er økologisk. Sitrusfrukter har slappere krav til sprøyting, ettersom det argumenteres med at skallet ikke er en del av frukten. Bruker du en sprøytet sitron, er det lurt å skjære bort skallet.
Jeg har benyttet anledningen til å putte oppi litt gelatin også. Det er ikke for smaken, men å heve næringsinnholdet. Gelatin er den hemmelige ingrediensen, og er en skikkelig sunnhets-bombe. 90% av innholdet i gelatin er protein, blant annet masse kollagen. Gelatin har blant annet disse supre effektene:
- anti-aging på huden med strammende og elastiske effekter
- gir håret og negler glans og styrke
- smører og styrker alle ledd og skjelettet
- er et vidundermiddel for tarmer
Eplegløgg
- 1,5 liter kvalitets eplejuice
- 3 skiver sitron
- 5 skiver ingefær
- 3 hele nellik
- 1 anisstjerne
- 3 kanelstenger
- 1,5 god honning
- 1-2 ss geletinpulver – kan sløyfes
Ha alle ingredienser i en kjele og varm forsiktig opp under lokk. La det trekke i 20. Pass på at gelatinen er helt oppløst.
Nå er den serveringsklar.
Lager du den dagen før, eller kanskje noen timer før, så blir smaken enda bedre! Varm opp på ny og server!
PS! Når du har gelatin oppi, vil du rett og slett få en eplegløgggele når den blir kald. Så fort du varmer opp igjen blir den flytende. Alternativt kan du ha i gelatinen når du varmer den opp for å servere.