Ketchup – fermentert

Det går mye i fermentering for tiden! Fermentering er en gammel konserveringskunst og er super for fordøyelsen vår – prosessen skaper mange gode bakterier. Kjent som probiotika i vår tidsalder.

Nå har også kokkene hoppet på fermenteringsgleden – fermentering er rett og slett in! Nå er det ikke derfor jeg fermenterer, men ekstra reklame for disse bassiluskene er ikke å forakte:)

Her er det bare å hoppe i det om du ikke har prøvd tidligere. Det er lettere å gjøre enn å uttale ordet fermentere.

 ◊

Fermentert ketchup

  • 200 gr tomatpuree
  • 1/2 dl vannkefir
  • 1 ss saft fra fermenterte grønnsaker – kan sløyfes
  • 1 ss epleeddik
  • 1/2 ss salt
  • 1/2 ss rå honning
  • 1/2 ts hvitløkspulver
  • 1/2 ts allehånde
  • chilipulver – smak deg frem til passe mengde

 

Bland alt, fyll opp et glass som du lar stå på benken i 3-5 dager. Dersom du er helt nye med dette, prøv deg frem og smak hver dag. Smaken skal være syrlig, men god for din gane. Når den er passe syrlig, oppbevar i kjøleskapet.

Områder for bruk av ketchup trengs nok ingen introduksjon. Denne er bare så mye bedre enn industriversjonen. Bruk også der du ville brukt tomatpuree.

Når den fermenterte ketchupen settes i kjøleskapet vil fermenteringsprosessen fortsette, bare i mye mindre grad enn på kjøkkenbenken. Smaken blir bedre og syrligere med tiden. Synes du den blir for syrlig, tilsett litt mer honning. Holder seg flere uker.

Det er lurt å bruke steriliserte eller desinfiserte glass. Dette gjøres enkelt ved a) koke glasset, eller b) la det godgjøre seg 30 minutter i ovnen på 180ºC.

 ◊

Er nysgjerrig på fermentert mat og drikke, og vil lære mer om fordelene og hvordan du kan lage dette selv, holder jeg kurs. Du kan sjekke kursoversikten min her: http://www.helenesundby.no/kurs-og-events/

Eller se her hvordan du kan få kurset til der du bor: http://www.helenesundby.no/kurs-fermentering-introduksjon/

 

Fermentert ketchup

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *