Det går mye i fermentering for tiden! Fermentering er en gammel konserveringskunst og er super for fordøyelsen vår – prosessen skaper mange gode bakterier. Kjent som probiotika i vår tidsalder.
Nå har også kokkene hoppet på fermenteringsgleden – fermentering er rett og slett in! Nå er det ikke derfor jeg fermenterer, men ekstra reklame for disse bassiluskene er ikke å forakte:)
Her er det bare å hoppe i det om du ikke har prøvd tidligere. Det er lettere å gjøre enn å uttale ordet fermentere.
◊
Fermentert ketchup
- 200 gr tomatpuree
- 1/2 dl vannkefir
- 1 ss saft fra fermenterte grønnsaker – kan sløyfes
- 1 ss epleeddik
- 1/2 ss salt
- 1/2 ss rå honning
- 1/2 ts hvitløkspulver
- 1/2 ts allehånde
- chilipulver – smak deg frem til passe mengde
Bland alt, fyll opp et glass som du lar stå på benken i 3-5 dager. Dersom du er helt nye med dette, prøv deg frem og smak hver dag. Smaken skal være syrlig, men god for din gane. Når den er passe syrlig, oppbevar i kjøleskapet.
◊
Områder for bruk av ketchup trengs nok ingen introduksjon. Denne er bare så mye bedre enn industriversjonen. Bruk også der du ville brukt tomatpuree.
Når den fermenterte ketchupen settes i kjøleskapet vil fermenteringsprosessen fortsette, bare i mye mindre grad enn på kjøkkenbenken. Smaken blir bedre og syrligere med tiden. Synes du den blir for syrlig, tilsett litt mer honning. Holder seg flere uker.
Det er lurt å bruke steriliserte eller desinfiserte glass. Dette gjøres enkelt ved a) koke glasset, eller b) la det godgjøre seg 30 minutter i ovnen på 180ºC.
◊
Er nysgjerrig på fermentert mat og drikke, og vil lære mer om fordelene og hvordan du kan lage dette selv, holder jeg kurs. Du kan sjekke kursoversikten min her: http://www.helenesundby.no/kurs-og-events/
Eller se her hvordan du kan få kurset til der du bor: http://www.helenesundby.no/kurs-fermentering-introduksjon/