Lar du termometeret ligge i kjøkkenskuffen når du tilbereder kjøtt? Det gjorde jeg veldig ofte før, kanskje jeg tok den frem når jeg tilberedte store steker eller skulle få besøk. I hverdagen var den helt ute av tankene, og resultatet deretter.
Nå bruker jeg termometeret flittig, store som små stykker av kjøtt. Dette ene redskapet har vært med å heve matopplevelsen i hverdagen med ganske mye. Perfekt tilberedt kjøtt er sååå mye bedre enn tørt eller rått. Så her kommer det en enkel oversikt over kjernetemperaturer for å få kjøttet slik du vil ha det. Først noen generelle tips.
Enkle tips som raskt hever resultatet ved tilbereding kjøttet:
- Steker du kjøttet i panna må den være varm nok, men ikke for varm heller
- Bruk steketermometer.
- Lang tilberedning på svak varme gir mørt kjøtt og slår aldri feil. Et must for de kjøttstykkene som ikke er fullt så møre.
- Ved steking av mindre kjøttstykker kan det være lurt å kjenne etter ved å prikke på kjøttet med fingeren for å kjenne på hardheten. Mykt – rått, spenst – medium og hardt – gjennomstekt. Etter litt øving blir en alltid bedre:)
- La kjøttet få hvile, slik at ikke all saften renner ut idet du kutter i kjøttet. Spesielt viktig for større kjøttstykker. Jo høyere varme kjøttet er tilberedt i desto lengre hviletid er nødvendig.
Storfekjøtt – biff, indrefilet og ytrefilet
Rød – 55-60
Rosa – 60-65
Gjennomstekt – 70
Indrefilet av svin
Hint av rosa – 68-70
Gjennomstekt – 73-75
Lammestek og lammelår
Rosa – 70
Gjennomstekt – 72-73
Reinsdyr – stek og filet
Rosa – 65
Gjennomstekt – 70
Kylling
Hel – 70-75
Bryst – 70
Lår – 70-80
Elg – 55-62
Andebryst – 57-62
Entrecote – 60-65
Roastbiff – 65
Kalkun – 70-72
Kalkulfilet – 69
Fisk – 55