Lapskaus er festmat – god og enkel oppskrift

Lapskaus er festmat og tradisjonskost. Det er godt og enkelt å lage. Vi har laget denne både til hverdager og til bursdagsfest. Og lager du litt ekstra stor porsjon har du også laget lunsjen din de to neste dagene. Til fest tar det litt tid å kutte alt av grønnsaker og kjøtt, men det er verdt det. Denne oppskriften er etter inspirasjon fra Arne Brimi, en kjent og kjær kokk for mange nordmenn.

 

Kjøtt og kvalitet

I oppskriften under er det kalvebog som brukes, men annet kjøtt kan fint benyttes. Det holder å bruke grytekjøtt, bog, bankekjøtt eller flatbiff er gode kjøttstykker. Istedenfor kalv kan du også bruke svin og storfe eller det du skulle ha for hånd eller få tak i. Anbefaler økologisk og eller gressforet, på denne måten har dyret hatt et veldig mye bedre liv og næringsinnholdet er faktisk bedre.

Kvaliteten og smaken er bedre enn kjøtt produsert på konvensjonell måte. Dette fordi dyret har vært mindre stresset og kvaliteten på foret har vært bedre og fått annet type for. Hva dyret spiser har MYE å si for hvordan det smaker, og det er mulig å kjenne forskjeller på kjøtt fra ulike regioner. Dyr som spiser kraftfor smaker ikke forskjellig om de kommer fra afrika eller norge.

Det finnes mange gode alternativer for norsk kjøtt av økologisk/gressforet kvalitet. Kvalitetskjøtt er dyrere, men det er billigere å handle uten fordyrende mellomledd som butikker. Handle rett fra bonden så har du noe som er konkurransedyktig i pris. Og kjøp i større kvanta, fyll fryseren, så har du mat tilgjengelig til en enda billigere penge.

 

Lys lapskaus (4 personer)

  • 500 gr økologisk kalvebog – andre kjøttyper fungerer også veldig fint
  • 5 dl vann
  • Havsalt til koking
  • 2 gulrøtter
  • 1/4 sellerirot
  • 1/2 kålrot
  • 1/2 løk
  • 1/2 purre
  • 250 gr mandelpotet – eller annen melen potet
  • 100 gr medisterkake
  • havsalt og nykvernet pepper
  • 2 ss finhakket fersk persille

 

Skjær kjøttet i passe terninger, ha kjøttet over i en gryte, tilsett vann og salt til koking. Vannet skal være lettsaltet, jeg brukte 1 ss. Kjøttet skal putre/trekke til det er mørt.

Mens kjøttet er på i kjelen, kutt alle grønnsaker i terninger av samme størrelse som kjøttet og ha i en ny kjele. Når kjøttet er mørt, sil av kraften over grønnsakene. La grønnsakene koke seg møre i kraften. Når potene begynner å løse seg opp og lage en jevning av kraften tilsetter du kjøttet og medisterkaker i terninger.

Tilsett persille og smak til med salt og nykvernet pepper.

 

Lys lappskaus til fest og hverdag Lys lappskaus til fest og hverdag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *