Det geniale med dette brødet, i tillegg til at det er veldig mye bedre enn butikkbrød, er at du lager en stor deig som du kan forsyne deg av hele uka.
Brødet kan lages på to måter. Den beste er surdeigsvarianten. Da bruker du surdeigsstarter, en bakteriekultur, istedenfor gjær. På denne måten brytes kornets protein, blant annet gluten, delvis slik at det er lettere å fordøye. Gluten vil altså fortsatt være tilstede, bare mindre strev for fordøyelsen din. Denne forskjellen er betyr for mange mindre vondt i magen.
Variant to er med gjær. Jeg er mest kjent med tørrgjær, men fersk gjær fungerer sikkert like bra.
Brødet er fullt av fiber og fettsyrer fra frø og nøtter, og holder deg mett lenger. Når deigen får tid til å heve lenge bryter du ned i større grad de stoffene magen har problemer med å fordøye. Så selv om brødet metter godt oppleves det ikke så tungt for magen.
Generelt anbefaler jeg å kutte kraftig ned på brød, om ikke å kutte det helt, er hjemmelaget, brød med mindre korn eller kun av frø og nøtter et mye bedre alternativ uansett om du har fordøyelsesproblemer eller ikke. Og ekte surdeigsbrød, ikke den du finner på supern, har brutt ned proteinene i lettere fordøyelige partikler.
Vi spiser ikke så mye brød hjemme, så oppskriften gir to små brød. Oppskriften kan selvfølgelig dobles om du vil, bare husk at beholderen du setter den i må få plass i kjøleskapet. De ferdigstekte brødene er saftige og holder seg godt. Ekstra holdbare i kjøleskapet.
Latmannsbrød for hele uka
- 7 dl vann
- 0,5 dl olivenolje
- 5 dl havre
- 6 dl spelt
- 1 ss tørrgjær eller 2 ss surdeigsstarter
- 1,5 ts salt
- 8 dl frø og nøtter
Bland det våte og det tørre hver for seg.
Ha det våte i en bakebolle og ha i det tørre mens du rører det inn. Det går helt fint å røre deigen sammen for hånd. Den trenger ikke eltes.
Konsistensen skal være klissete og våtere enn du antagelig tenker deg. Nesten mot rennende konsistens. Men ettersom deigen ikke skal eltes, gjør ikke dette noe. Deigen som blir stående i kjøleskapet vil også stivne litt.
La deigen heve natten over eller noen timer. Med surdeigsstartervarianten bør du la deigen få ca 12 timers heving.
Så er det klart for å lage det første brødet. Jeg lager et lite brød som jeg steker på 180ºC i 40-50 minutter. Brødet skal ha en gylden farge og lage en hul lyd når du banker på skorpen.
Resten av deigen setter du i kjøleskapet. Den holder seg godt en uke. Neste gang du forsyner deg og deigen har stått kaldt, ta det du ønsker og legg i en form og la den få et par timer på å heve før du setter den i ovnen. Har du dårlig tid kan du la deigen få 20 minutter i romtemperatur i formen og sette den inn i en kald ovn. Da må steketiden økes til skorpe og lyd indikerer at den er ferdig.