Denne salaten er perfekt, etter en runde luking i hagen! Skikkelig vårmat!
Nå på våren, og når løvetannbladene er nye, smaker disse ekstra godt. Nesten som ruccula. Litt skarp i smaken, som annen mørkegrønn salat, men det skal du ikke være redd for. Faktisk er denne bitre smaken et perfekt innslag i maten, og gir maten både dypbde og fordøyelsen hjelp til nedbrytingen av resten av maten. Ikke lite denne lavstatusplanten kan skilte med.
Visse du at løvetannblader har mange gode egenskaper?
- Den inneholder bitterstoffer som øker utskillelsen av magesyre og andre fordøyelsesvæsker, som sørger for et generelt balansert fordøyelsessystem. Den påvirker også til mer utskillelse av galle fra lever og galleblære, som hjelper fordøyelsen av fett.
- Løvetann er også en rensende urt. Det vil si at den stimulerer til utskillelse av giftstoffer.
- Dens vanndrivende virkning bidrar til økt utskillelse av urinsyre, som mange opplever å ha forhøyede verdier av. Dette kan også påvirke leddbetennelse og revmatisme i positiv retning.
Så ingen grunn til å kaste planten altså. Den er allsidig, og kan fint brukes til mye rart. Bruk den der du kunne tenkt deg å bruke spinat, ruccula og annen grønn salat eller urter.
LØVETANNSALAT MED TOMAT, BASILIKUM OG SESAMFRØ
- Tomater
- Løvetannblader
- Fersk basilikum
- litt olivenolje
- litt sesamfrøolje
- litt sesamfrø
- salt og nykvernet pepper
Skjær tomatene i terninger, grovhakk løvetannbladene, finhakk basilikum og ha i en bolle. Rør til alt er godt blandet.
Ha over olivenolje og sesamolje, rør det inn. Ha over litt salt og nykvernet pepper, og til slutt litt sesamfrø.
Klar til å nytes! Vi hadde det sammen grillet lammebog og asparges, og fløtegratinerte poteter.
Kilde:
- Medisinplanter i Norge, Rolv Hjelmstad