Da var det oppskrift to i min reise mot å spise mer kikerter. Så fantastisk godt og allsidig. Rista og krydra kikerter kan du spise som snacks, mellommåltid eller i salat, sammen med middagen osv. Gode krydder og knas!
Grunnen til det er at de er en kilde god næring. Kikerter inneholder en del protein og fiber. og det gjør at de bidrar til god metthet over lenger tid, og mindre svingning i blodsukkeret enn for eksempel poteten.
Men de har mer enn det, for kikerter har også viktige mikronæringsstoffer som jern, kalsium, mangan, folat, sink og magnesium.
Næringsinnholdet gjør de til en viktig råvare i et plantebasert kosthold, men er også en flott råvare for de som spiser kjøtt- og plantebasert. Man kan tillate seg å spise litt mindre kjøtt ved å bruke kikerter som en råvare.
Kikerter har vært objekt for mye forskning også, og spennende studier viser gevinster i forhold til generell god helse.
Fiberet kan gjøre at noen reagerer med å gassdannelse i tarmen. Dette kan man påvirke ved å bløtlegge kikertene lenger før de kokes.
Å tilberede kikerter er enkelt. La de for eksempel ligge 24 timer i vann i kjøleskapet, evt 8-12 timer om du vil. Bytt vannet et par ganger. Kok de deretter møre. Da er de klare til bruk, eller du kan gjøre som jeg gjør, legge de i fryseren, slik at du har tilgjengelig når som helst. Fryste kikerter tiner raskt, særlig om de spres utover eller legges i vann. Da slipper man å bruke de hermetiske, som ofte inneholder plaststoffer fra innsiden av hermetikkboksen, samt at de er litt mindre næringsrike de på boksen.
—
Rista og krydra kikerter
- 300 g kikerter ferdig bløtlagt og kokt
- 2 ss olivenolje
- 1 ts rosmarin
- 1 ts spisskummin
- 1 ts paprikapulver
- 1 ts hvitløkspulver
- 0,5 ts kajennepepper
- 0,5 ts pepper
- 0,5 ts salt
Bland alle krydderne. Legg kikertene utover en bakeplate eller ildfast form.
Hell over oljen og strø over krydder.
Stekes 45 minutter på 175 grader midt i ovnen.