Jeg husker mamma hadde en bolle med noe rare greier oppi, som hun stadig bytta væsken, som da var svart te. Så viser det seg at også i fermenteringens verden blomstrer moten i perioder. For det hun brygget i bolla på kjøkkenbenken, med det rare og litt ekle geleaktige lokket, eller snerket om du vil, var jo kombucha. Og hvis du ikke har fått det med deg, kombucha er fermentert te.
Kombucha er i vinden som aldri før. Og dagens kombucha får du i alle smaksvarianter. Du kan både teste ut tetyper og smak ved etterfermentering. Og man flasker det hele for å få de friske og brusende boblene.
Den syrlige og friske smaken er kjennetegnet til kombuchaen, og en av mine desidert favoritter er med bringebærsmak. Jeg blir aldri lei bringebær, kanskje nesten til det kjedsommelige tyr jeg til den sommerlige og rene bringebærsmaken. Hvis bringebær roper sommer like mye for deg, som meg, er dette noe du bør teste.
Smaken får du ved det som heter etterfermentering. Det første du trenger er kombucha (naturell). Sjekk oppskrift her: http://www.helenesundby.no/kombucha/
Er du nysgjerrig på fermentering av mat og drikke, holder jeg kurs, du kan lese mer om det her: http://www.helenesundby.no/kurs-og-events/
BRINGEBÆRKOMBUCHA
- En batch kombucha naturell, ca 1 – 1,5 liter
- En raus bringebær
Ha den ferdigsilede kombuchaen i en krukke. Ha i bringebær, jeg bruker som regel frosne.
La det stå et døgn på kjøkkenbenken, i romtemperatur.
Sil drikken og ha på flasker som er lufttette. La stå i 12-24 timer i romtemperatur og la det få bygge seg opp kullsyre. Test etter 12 timer ca ved å åpne korken. Hvordan er trykket? Eller trengs det litt mer futt i sakene.
Når du har fått boblene, sett drikken kaldt. Og server gjerne i fine glass med masse isbiter, og gjerne mynte.