Ingefær, whats not to love. Smaker fantastisk og har egenskaper som sender supermann i skyggen.
Ingefær er en varmende urt med sterk smak. Så har den flere egenskaper:
- Den er kvalmestillende og perfekt ved omgangssyke, kvalme under graviditet, reisesyke osv.
- Den er god for fordøyelsen på flere måter. Appetitten stimuleres, den fremmer fordøyelsesprosessen generelt, den styrker både mage og lever, øker utskillelse av spytt og andre fordøyelsesvæsker (bl a galle), demper produksjon av tarmgass, styrker musklene og muskelbevegelsene i tarmene. Jeg messer mye om funksjonell fordøyelse på bloggen og med kunder, fordi den er så utrolig viktig for helsa vår.
- Den senker kolesterolet og reduserer fettstoffer i blodet, stimulerer blodsirkulasjonen og hindrer sammenklebing av blodplatene.
- Den støtter immunforsvaret ved å hemme bakterier og virus, er slimløsende, sender luftveiene, er hostedempende og febernedsettende.
- Den er også avslappende, noe mange kan ha godt av.
Det er altså flere gode grunner til å inkludere ingefær i kosten jevnlig. Mens t den smaker godt er like viktig, hvis ikke ville det blitt en kortvarig affære.
Jeg må også si noen ord om sukker. Når man fermenterer fortæres det meste av sukkeret av bakteriene som skal formere seg. Lenger fermenteringstid gir mindre rest av sukker. Du kan bruke ulike typer sukker, og dette vil påvirke smaken. Prøv deg frem noen ganger tilsetter jeg litt molassesirup, som gir en mørkere farge og dypere smak.
Er du nysgjerrig på fermentering holder jeg kurs, du kan lese mer om det her: http://www.helenesundby.no/kurs-og-events/
SPRUDLENDE INGEFÆRØL
- 4 cm ingefærrot
- 1 dl sukker
- 1 dl ferskpresset sitron- eller limesaft
- 1/2 ts salt
- 1,9 l vann
- 1 dl hjemmelaget ginger bug / ingefærstarter
Rør ut sukker og salt i vannet, i en bolle eller stor nok glasskrukke, gjerne med lufttett lokk.
Finhakk ingefær. Ha ingefær og resten av ingrediensene i vannet.
Ha på lokk, gjerne lufttett og la stå i romtemperatur i 2-3 dager.
Når ferdig skal det lukte ingefær og mildt av gjæring/fermentering. Bruker du lufttett lokk på krukken når du fermenterer i romtemperatur, følg med slik st trykket ikke blir så kraftig at det utgjør eksplosjonsfare. Det gjøres enkelt ved å lette på lokket. Lyden når du åpner indikerer trykket.
Sil og fyll på flasker med lufttett lokk. Oppbevares kaldt.