Det er tida, bær og sopp plukkes fra norske skoger. Men visste du at skogen har så mye mer å by på? Jeg har vært ute å plukket, tre kjente skatter som du garantert vet hva er og hvor du kan finne.
Det enkleste er å tørke urtene og oppbevare de i en lufttett beholder. Jeg tørker de i ovnen, setter gradene på lavest mulig (vanlig er 40 eller 50), og har en tresleiv i døråpning slik at fukten slipper ut og temperaturen ikke blir for høy. Det tar litt tid, avhengig av hvor tykt lag du har, så følg med. Når alle bladene er helt tørre kan de knuses, da tar de mindre plass. Holder seg godt til neste runde med innhøsting.
Blader fra blåbærlyng og bringebærbusker, og blomstene fra røsslyng er fantastiske plantedeler som du kan dra nytte av som en del av ditt husapotek. Du visste bare ikke hvorfor. Men nå skal du høre..
Blåbærlyng
Bærene er godt kjent, bladene ikke like fullt. Både bær og blader høstes fra juni til september, tørkes og brukes i kommende sesonger.
En kopp te av blåbærblader har tidligere vært brukt ved diabetes på grunn av den blodsukkersenkende effekten. Den har også en antiseptisk virkning og kan drikkes ved betennelser i urinveiene, for eksempel blærekatarr.
Urteteen lages ved 1 ss tørkede blader til en stor kopp kokende vann. La det trekke i 5-10 minutter, gjerne med lokk.
Bladene inneholder garvestoffer, flavonglykosider, neomyrtillin, litt arbutin og hydrokinon, ganiske syrer og mye mangan.
Som med mye annet som har virkning på kroppen vår kan det bli for mye. Og for mye te av blåbærblader kan gi bivirkninger. Drikk aldri mer enn en til tre daglige kopper i tre uker av gangen. Bruk heller teen dagene det er behov, da er det ingen fare. Bærene kan ved overforbruk påvirke blodkoaguleringen, greit å vite dersom du bruker blodfortynnende medisiner. De kan også irritere tarmslimhinnene og virke avførende.
Bringbærblader
Mens du er ute å plukker bringebær, plukk med deg bladene også. Best er det å plukke bladene når de er nyutsprungne, for eksempel om våren. Men jeg har sett at det springer ut nye blader og busker godt ut i sommeren også.
I lang tid har bladene vært brukt for sine medisinske virkning. En enkel te av tørkede eller friske bringebær har mange virkeområder. Garvestoffene i bladene har sammentrekkende virkning og roer ned diaréplager. Den sammentrekkende virkningen er også kjent for å dempe kraftige menstruasjonsblødninger, og kan brukes ved feber, forkjølelse og influensa. Å gurgle te hjelper sår og betennelse i munn, hals og mandler. Te av bladene styrker slimhinnene.
I dag er bringbærblader kjent som et fødselsforberedende middel. Jeg husker selv at jeg var på helsekosten å kjøpte et dyrt tilskudd, men dette er jo lett tilgjengelig og gratis rett utenfor døren, hadde jeg bare visst. Bladenes avslappende, styrkende og sammentrekkende egenskaper er gunstig i svangerskapets siste tre måneder og fødsel. Musklene i livmor og underliv blir styrket og strammet, samtidig som den virker avslappende. Te av bringebærblader lindrer smerter ved fødsel og gjør sammentrekningene mer effektive. Teen stimulerer melkeproduksjon etter fødsel og letter restitueringen.
Te med bringbærblader lages av en liten håndfull friske eller tørkede blader og en halv liter vann. La det småkoke noen få minutter, og så trekke i 15 minutter. Drikk en kopp av teen to til tre ganger daglig.
Bladene inneholder garvestoffer, flavonglykosider, organiske syrer og vitamin c.
Det er ikke rapportert inn bivirking ved bruk av bringebærblader, men historien sier at det ikke skal brukes i svangerskapet foruten de siste tre månedene.
Røsslyng
Av røsslyngen er det hovedsakelig blomstene som brukes. Knip av av toppene med blomster når du høster inn. De tørker fort i romtemperatur, ferdig tørkede blomster faller lett fra stilken. Det gjør ingenting om litt av det grønne følger med. Lag en te med 1-2 ss røsslyngblomster i varmt vann. La det trekke i 10 minutter, gjerne med lokk. Sil vekk blomstene.
Urtete av røsslyngblomster er et gammelt triks mot urinveisinfeksjoner. Den er også fin ved prostataplager og nyre- eller blærestein. Urinveiene desinfiseres. Også ved diare, mage- og tarmkatarr er denne urteteen nyttig.
Røsslyng fjerner overflødig urinsyre i kroppen, og har i de senere år blitt brukt ved revmatiske smerter. Særlig Tyskland står i bresjen for dette, hvilket ikke er så overraskende, da landet er kjent for bruk av urtemedisin i tillegg til skolemedisin.
Planten har også søvndyssende egenskaper. Men ikke drikk for mye, da den kan virke litt urindrivende, som en del av gode egenskapene for urinveiene.
Røsslyng inneholder flavonglykosidene quercitrin og myrcitrin, arbutin, harpiks, organiske syrer, garvestoffer, kiselsyre, saponiner og karotin.
Det er heller ikke rapportert bivirkninger av røsslyngblomster i forhold til bruken som nevnes her, men den må ikke forveksles med klokkelyng.
Kilde:
- Medisinplanter i Norge av Rolv Hjelmstad